Hieronder staan de meest gestelde vragen geformuleerd. Indien je echter geen antwoord vindt op je vraag, aarzel dan niet om je vraag te sturen naar ons, schriftelijk per brief of email: ortho@amaliakliniek.nl

Je zal zo spoedig mogelijk een antwoord ontvangen.  
    •    Tot welke leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk?
    •    Hoelang duurt een orthodontische behandeling?
    •    Doet een beugel pijn?
    •    Mijn tanden voelen los aan en ik ben bang dat ze gaan uitvallen.
    •    Ik heb gehoord dat duimzuigen nadelig is voor je tanden, is dat waar?
    •    Mag ik kauwgom eten als ik een beugel draag?
    •    Mag ik met mijn beugel in een appel bijten ?
    •    Mijn elastiekjes zijn op!
    •    Mijn apparaat is stuk!
    •    Er is een blokje los!
    •    Doet het pijn als mijn blokjes eraf worden gehaald?
    •    Krijg je van een beugel gaatjes?
    •    Waarom kan ik niet altijd buiten de schooluren op consultatie komen?
    •    Als ik een beugel heb en daarvoor op controle ga, waarom moet ik dan nog naar mijn eigen tandarts?
    •    Ik heb gehoord dat er soms tanden getrokken moeten worden voor een orthodontische behandeling. Waarom is dat nodig?
    •    Moet je altijd al je melktanden gewisseld hebben voor je een beugel kan krijgen?
    •    Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer een vaste beugel?
    •    Wat is het verschil tussen witte en metalen blokjes?
    •    Hoe maak ik mijn uitneembare beugel schoon?
    •    Ik heb pas een plaatjesbeugel op mijn tanden gekregen, maar nu ontstaan er spleetjes tussen de tanden. Is dit normaal?

Tot welke leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk?
Dit kan in principe op elke leeftijd. Ook bij volwassenen is het heel goed mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van je gebit, tandvlees en kaakbeen goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Alleen een afwijkende stand van je kaken kan niet meer met beugels alleen worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. Een afwijkende kaakstand kan echter nog wel door een kaakchirurg operatief gecorrigeerd worden.


Hoelang duurt een orthodontische behandeling?
Het is onmogelijk om van tevoren precies te zeggen hoelang een orthodontische behandeling zal duren. De duur en het resultaat van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van veel factoren, zoals groei, aanpassingsvermogen, motivatie en medewerking van jezelf. Bovendien verschilt de biologische reactie van tanden, kaken en mondspieren op de aangebrachte apparaten sterk per persoon. Ook tussentijds is het daarom meestal moeilijk om te voorspellen hoelang een behandeling nog zal duren. Wel kan in het algemeen worden gesteld dat een (actieve) orthodontische behandeling gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar duurt. Daarna volgt de retentiefase van minstens één jaar. 


Doet een beugel pijn?
De last die je van een beugel hebt kan per persoon erg verschillen. Als je pas een apparaat gekregen hebt, kun je er vooral de eerste twee nachten best wat last van hebben. Soms zal je een pijnstiller moeten nemen (b.v. paracetamol). Als je veel last hebt bij het kauwen, kun je tijdelijk wat zachter voedsel eten (zoals b.v. brood zonder korsten, pudding en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meeste patienten hebben een week nodig om goed aan hun apparaat te wennen. Het praten en slikken gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet heb je er daarna meestal nog weinig last van. Elke keer als je apparaat laat aanspannen kunnen je tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn. Maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je je beugel voor het eerst kreeg.


Mijn tanden voelen los aan en ik ben bang dat ze gaan uitvallen.

In het begin van je behandeling en vaak ook ná het aanspannen van je apparaat, kunnen je tanden inderdaad een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dit is een normale reactie en kan geen kwaad. Je zult je tanden hierdoor niet verliezen en de pijn verdwijnt spontaan.

Ik heb gehoord dat duimzuigen nadelig is voor je tanden, is dat waar?

Ja, langdurig blijven duimzuigen nadat de eerste definitieve tanden zijn doorgebroken kan onomkeerbare gevolgen hebben. Het is daarom aanbevolen dat het duimzuigen wordt gestopt wanneer de eerste tanden beginnen te wisselen. Anders zullen de bovenste snijtanden meer en meer naar voren groeien en gaat het contact tussen de onderste en de bovenste tanden verloren.

Mag ik kauwgom eten als ik een beugel draag?

Nee: Laat kauwgom en taaie, kleverige snoepjes staan. Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, toch is dit gevaarlijk omdat bogen en veertjes kunnen verbuigen of zelfs breken bij het kauwen. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer en is er extra werk en onkosten om je beugel terug te herstellen.  Indien zo'n ongelukje toch gebeurt, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle.

Mag ik met mijn beugel in een appel bijten?

Harde etenswaren, zoals appels, harde broodjes, harde snoepjes, nootjes of lollies, kun je het beste vemijden. Bogen en veertjes kunnen verbuigen of zelfs breken bij het eten van te hard voedsel. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer en is er extra werk en onkosten om je beugel terug te herstellen. Indien je apparaat toch stuk gaat, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle.

Mijn elastiekjes zijn op!

Zijn je elastiekjes bijna op, neem dan het beste contact op met de praktijk. Je kan dan de elastiekjes zelf komen ophalen of ze worden per post naar je thuis gestuurd. Aan de hand van de naam die op de zakjes staat, kun je de juiste maat van je elastiekjes opsporen. Bel even op of stuur eventueel een e-mail met je naam en adres, alsook het juiste type van de elastiekjes die je nodig hebt. Er wordt je dan zo snel mogelijk een nieuw zakje bezorgd.

Mijn apparaat is stuk!

Als dit gebeurt maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle. Als je hiermee toch blijft rondlopen gaan de gebroken veertjes of een kapotte draad ervoor zorgen dat je apparaat verkeerd op je tanden inwerkt, waardoor het extra tijd zal kosten om je tanden opnieuw in hun oorspronkelijke stand te brengen.

Er is een bracket/ plaatje los!

Dat is niet zo erg. Je apparaat zal hierdoor nog niet verkeerd op je tanden inwerken. Het is wel belangrijk om even te bellen. Dan weet de assistente dat ze een plaatje moet plakken. Is de komende afspraak niet lang genoeg dan wordt gekeken voor een nieuwe langere afspraak.

Doet het pijn als mijn blokjes eraf worden gehaald?

Nee, daar voel je zelfs bijna niets van. De metalen blokjes die op je tanden zitten worden met een speciale tang een klein beetje verbogen. De lijm laat dan meteen los. Meestal zijn de blokjes eraf voor je het weet. De meeste tijd gaat in het schoonmaken van je tanden en kiezen zitten.

Krijg je van een beugel gaatjes?

Nee, van een beugel krijg je geen gaatjes. Gaatjes krijg je van tandplak. Dat is een wit laagje dat op de tanden en kiezen vast blijft plakken als je je tanden niet goed hebt gepoetst. In plak zitten miljarden bacteriën die gaatjes veroorzaken. Door plak kan ook het tandvlees ontsteken. Bij een vast apparaat is het veel moeilijker om je tanden schoon te houden. Als er rond de metalen blokjes plak blijft zitten kunnen daar dus gaatjes ontstaan. Je ziet dan van die witte of bruine vlekken op je tanden als je blokjes eraf gehaald zijn. Dat zijn beginnende gaatjes. Maar als je je tanden goed poetst zul je daar geen last van hebben! Meer informatie vind je bij poetsinstructies voor orthodontie-patiënten. De assistentes houden je mondhygiëne goed in de gaten. Ontstaan deze vlekken toch, dan wordt de beugelbehandeling stopgezet.

Waarom kan ik niet altijd buiten de schooluren op consult komen?

Zowel bij het begin als aan het einde van je behandeling zal je consult langer duren. Het plaatsen en verwijderen van sommige apparaten neemt al gauw meer dan één uur in beslag. Deze consulten zullen daarom altijd tijdens de schooluren plaatsvinden. Ook zijn de werkuren ná school beperkt. Zo zal niet iedereen altijd na de schooluren op controle kunnen komen. Om het voor iedereen mogelijk te maken regelmatig ná school te komen, zullen je lange controles tijdens en de korte na de schooluren gepland worden.

Als ik een beugel heb en daarvoor op controle ga, waarom moet ik dan nog naar mijn eigen tandarts?

Dit moet zeker ! Het is zelfs héél belangrijk dat je tijdens de orthodontische behandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft. Wij kijken iedere keer naar je tanden om te zien of de orthodontische behandeling goed gaat. Maar wij letten niet speciaal op gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarvoor moet je bij je eigen tandarts op controle blijven gaan!

Ik heb gehoord dat er soms tanden getrokken moeten worden voor een orthodontische behandeling. Waarom is dat nodig?

Vaak moet er ruimte gemaakt worden om scheve tanden met een beugel recht te zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een buitenbeugel of een verbredingsbeugel in de bovenkaak. Maar soms kan er met een buitenbeugel niet genoeg ruimte worden gemaakt. In dat geval moeten er (voor je je apparaat krijgt) tanden getrokken worden om plaats te maken voor de andere tanden. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordelen we of het echt nodig is om kiezen te trekken en zo ja, welke er dan het best uit kunnen worden gehaald.

Moet je altijd al je melktanden gewisseld hebben voor je een beugel kan krijgen?

Nee, het is lang niet altijd nodig om te wachten totdat alles is gewisseld. Soms is een interceptieve behandeling nodig. Voor een plaatjesbeugel is het wel vaak nodig dat alles (of bijna alles) is gewisseld. Soms moet echter eerst de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar worden gecorrigeerd. Meestal wordt hiervoor uitneembare apparatuur en/of een buitenbeugel gebruikt. Deze beugels kunnen in de regel het beste worden gebruikt als de wisseling nog niet ten einde is. Als er namelijk alsmaar wordt gewacht tot alles is gewisseld bestaat de kans dat de kaakgroei bijna is afgelopen. Dan wordt het moeilijk of zelfs onmogelijk om de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar met beugels alsnog goed te krijgen.

Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer een plaatjes beugel?

Iedere beugel heeft zo zijn eigen functie. In het algemeen is een uitneembare beugel vaak meer geschikt om het kaakbeen en groepen tanden te verplaatsen. Zo wordt b.v. met een uitneembare beugel de hele bovenkaak naar achter en/of de  hele onderkaak naar voor verplaatst. Vaste beugels zijn meestal wat meer geschikt om individuele tanden en kiezen te verplaatsen en recht te zetten. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordelen we met welke beugels een bepaalde gebitsafwijking het beste kan worden gecorrigeerd.

Wat is het verschil tussen witte en metalen blokjes?

Witte blokjes lijken mooier en toch zie je ze niet zo vaak. Dat komt omdat witte blokjes een aantal nadelen hebben. Ze zijn namelijk meestal van porselein/keramisch gemaakt. Dit is sterker dan je tandglazuur. Als je dus met je bovenste tanden zou bijten op witte blokjes die op je onderste tanden plakken, dan kun je je tandglazuur beschadigen. Ook kunnen er tijdens de behandeling stukken van witte blokjes afbreken. Dit is niet gevaarlijk, maar het kan je behandeling wel bemoeilijken en vertragen. Tenslotte is het ook nog zo dat een wit blokje duurder is dan een gewoon metalen blokje. Al deze nadelen hebben ermee te maken dat witte blokjes veel minder vaak worden gebruikt dan je in eerste instantie zou verwachten. Bovendien blijft de metalen draad zichtbaar!

Hoe maak ik mijn uitneembare beugel schoon?

Het beste hou je de beugel schoon met water en handzeep. Gebuik hiervoor een apparte tandenborstel. Twee keer per maand leg je de beugel in water met een oplosbare tablet die je van je de orthodontieafdeling meekrijgt. Ga niet met tandpasta schrobben, want daardoor komen er sneller witte vlekken op en gaat de beugel stinken.

Ik heb pas een plaatjesbeugel op mijn tanden gekregen, maar nu ontstaan er spleetjes tussen de tanden. Is dit normaal?
Het gebeurt wel eens dat een tijdje na het plaatsen van de blokjes er spleetjes ontstaan tussen de tanden. Dit is normaal en is slechts tijdelijk. De spleetjes zullen allemaal gesloten worden tijdens je behandeling.

Wij behandelen uitsluitend op afspraak

  • afspraak@amaliakliniek.nl
  • 045-5416557 van 8.30u tot tot 17.00u (doorlopend).
  • Houdt u ID-bewijs, paspoort en ziekenfondspasje bij de hand 
zodat wij u gegevens makkelijk kunnen invoeren. Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, 
dient u deze ruim 24 uur van tevoren af te zeggen, 
anders zijn wij genoodzaakt de voor u gereserveerde tijd in rekening te brengen.
×

Amaliakliniek in the picture

Bekijk de videospecial op L1 met Amalia Kliniek in de hoofdrol

 

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×