Kindertandheelkunde

Moet ik mijn kind voorbereiden op het eerste tandartsbezoek?

Ja, bereid je kind voor. Vertel dat hij of zij mee mag naar de tandarts. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, en een meneer of mevrouw in witte kleren.

Zeg er ook bij dat je kind misschien even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts deze of de volgende keer in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij jou. Prikkel de nieuwsgierigheid. Tandartsbezoek is normaal en hoort erbij.

Speciale tandartsbehandeling voor kinderen

Het behandelen van kinderen in een tandartspraktijk vereist aandacht en tijd. Onze medewerkers staan graag klaar voor jou en je kind. De Amalia Kliniek heeft specialisten op het gebied van jeugdmondzorg. Daarnaast hebben we voor onze bange patiëntjes een angstcoach in onze praktijk.

Tips voor ouders 

  1. Angst is normaal, dus word niet boos als je kind bang is.
  2. Geef je kind ruim van tevoren uitleg en informatie over de komende afspraak en behandeling. Stem die uitleg af op de leeftijd van het kind. 
  3. Geef kinderen een gevoel van controle door bijvoorbeeld een stopteken met hen af te spreken.
  4. Onderzoek wat jouw rol is bij de tandartsangst, want het is belangrijk dat jij rustig overkomt.
  5. Ga wel met je kind naar de tandarts, ook al is het bang. Zo voorkom je vervelende en pijnlijke klachten en laat je het kind positieve ervaringen opdoen met controles waarbij er niets hoeft te gebeuren.
  6. Wees eerlijk over mogelijke pijn, maar geef aan dat het voor iedereen anders is.
  7. Kinderen hebben een ander tijdsbesef, dus wees concreet.
  8. Neem kleine stapjes bij het aanpakken van de tandartsangst.
  9. Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag.
  10. Stop op tijd als je kind echt bang is en schakel professionele hulp in.

 

Ben je (extreem) bang voor de tandarts? Daar is onze angstcoach Carola Saals-Broers voor. Zij helpt patiënten en patiëntjes over hun angsten heen. 

Sealen

Sealen (spreek uit: sielen) betekent letterlijk afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent het afdichten van groefjes en putjes in tanden en kiezen. Dat gebeurt om de de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Bij het tandenpoetsen kunnen de haren van de borstel niet doordringen in de diepe groeven van kiezen. Op die plaatsen dreigen daardoor gaatjes te ontstaan. Door de diepste gedeeltes van de groeven te vullen met een kunststof lak, kun je die kiezen makkelijker poetsen. Gaatjes krijgen zo minder kans. Het is het beste om te sealen als de kiezen net zijn doorgebroken. Ze zijn dan het meest vatbaar en het is zeker dat er dan geen beginnend gaatje onder de kunststof wordt ingesloten.

De behandeling

Eerst maken we de kies goed schoon met een borsteltje. Om de lak goed te laten hechten, etsen we het glazuur met een zure gel. We brengen de gel aan, laten hem ongeveer 20 tot 60 seconden zitten en spoelen hem dan met water weg. Nu blazen we de kies goed droog. Doen we dat niet, dan zou de lak niet goed hechten. We brengen de lak aan met een instrument en verdelen hem over de hele kies. Met behulp van licht maken we de lak hard.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van sealen is, dat kiezen veel minder gevoelig zijn geworden voor het krijgen van gaatjes. En dit zonder dat we hoeven te boren. De behandeling is volledig pijnloos. Daarom is het ook een goede oefening voor kinderen om te wennen aan mogelijk andere behandelingen. Echte nadelen zijn er niet, behalve dat het achteraf een beetje vies smaakt en dat het kind de mond een tijd lang open moet houden. 

Moeten alle kiezen bij alle kinderen worden geseald?

Nee, de tandarts sealt alleen als hij verwacht dat de kans op gaatjes groot is. Of dat zo is, ligt aan de diepte van de groeven, eventuele aantasting van het melkgebit en het gebruik van fluoride.

Johnny Joker

Is tandenpoetsen bij jullie thuis een uitdaging? Via de Johnny Joker methode motiveren wij kinderen om beter te poetsen.

Kinderen zien vaak niet in waarom goed tandenpoetsen zo belangrijk is. Ze overzien de gevolgen en nadelen van ongezond gedrag niet. Toch is het mogelijk om hun gedrag positief te beïnvloeden. Hoe? Door de boodschap op een leuke en vrolijke manier te brengen!
De ondeugende aap Johnny Joker uit het boekje "Johnny Joker houdt zijn kiezen op elkaar" speelt hier heel mooi op in. Kleuters die het verhaal lazen, vonden tanden poetsen leuker en hadden meer zin om te poetsen.

Daar doen we het voor!Hoe kunnen we je helpen?

Openingstijden

Maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN

LET OP: Openingstijden kunnen per locatie afwijken.