Mondhygiëne en preventie bij Amalia Kliniek
Bloedend of geïrriteerd tandvlees? Mondgeur? Het paro- preventieteam van de Amalia Kliniek kan u helpen u dagelijkse mondhygiëne te verbeteren. Zo heeft u zelf meer controle over uw mondgezondheid. Een goede mondgezondheid is belangrijk voor uw algemene gezondheid.
De (paro)preventieassistente is een tandartsassistentie die een aanvullende cursus heeft gevolgd om deze basiszorg aan uw tandvlees te kunnen verlenen.Een mondhygiëniste is een Hbo-opgeleide paramedicus.
Deze opleiding duurt 4 jaar. De mondhygiëniste wordt voortdurend aan de kwaliteitseisen van het KRM (kwaliteitsregister Mondhygiënisten) getoetst. De mondhygiëniste is vooral gespecialiseerd in het behandelen van tandvleesaandoeningen als gingivitis en gevorderde tandvleesaandoeningen als parodontitis.
Zij laten u zien hoe u een gezonde, schone mond kunt hebben en houden.
Wat bieden wij jou?
Staan voor u klaar en zorgen er met uw samen voor dat u gebit weer stralend en gezond is!
Neem contact op met ons preventie en mondhygiëne team.
Bloedend tandvlees? Slechte mondgeur? Losstaande tanden? Het preventie team zorgt ervoor dat u uw tanden kan behouden.
Parodontologie is de discipline die zich toelegt op het tandvlees en problemen die kunnen ontstaan aan het parodontium ( = het omringende weefsel van een tand). De behandeling van parodontitis, het screenen van de mondgezondheid voor chirurgische behandelingen, het herstellen van teruggetrokken tandvlees en esthetische tandvlees zijn de belangrijkste dingen waar de parodontoloog zich op toelegt.
Parodontitis
Het parodontium is het steunweefsel rondom je tanden en bestaat uit het tandvlees, het tandbot en een ligament dat je tand aan je tandbot verbindt. Door een te grote hoeveelheid van plaque bacteriën rondom je tanden, kan je tandvlees gaan ontsteken. Zonder dat je pijn ervaart gaan deze bacteriën je tandvlees en onderliggend tandbot gaan aantasten. Hierdoor verlies je steun rondom de tanden en komen de tanden los te staan. Dit proces wortdt parodontitis genoemd. Ongeveer 35% van de volwassenen heeft parodontale problemen. Tandvlees problemen kennen ook hun weerslag op de algemene gezondheid. Het tandvlees wordt vaak de spiegel van de gezondheid genoemd. Ernstige parodontale problemen kunnen bijdragen tot het ontstaan van diabetes, hart en vaataandoeningen, infecties van de luchtwegen en rheumatoide artritis. Zwangere vrouwen riskeren een vroeggeboorte of een baby met een laaggeboorte gewicht. Alvorens cardiale of orthopedische ingrepen te ondergaan, wordt het parodontium vaak gecontroleerd om infectie via de mond uit te sluiten.
Preventie is bij parodontitis het sleutelwoord. Hoe sneller de problemen worden opgemerkt door je tandarts, hoe sneller de problemen kunnen worden aangepakt en hoe minder kans je hebt dat tanden verloren kunnen gaan. Je tandarts screent bij de controle op parodontale problemen. Het reinigen van je gebit bij de preventie-assistente of de mondhygiëniste zorgen ervoor dat parodontitis minder snel kan ontstaan. Bij problemen wordt je doorverwezen naar de parodontoloog. Tijdens het eerste consult wordt je tandvlees gescoord, worden er röntgenfoto’s gemaakt om het botniveau rondom je tanden te evalueren en wordt de aandoening parodontitis uitgebreid besproken. In samenspraak wordt een duidelijk behandelplan opgesteld met als doel uw tanden zo lang mogelijk te behouden.
Hoe kan je het zelf opmerken? Je tandvlees is niet mooi roze, maar eerder rood en heeft een glanzend en gezwollen uitzicht. Je tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen. Je hebt vaak een vieze smaak in je mond of je hebt een kwalijke ademgeur. Rokers hebben deze symptomen vaak niet, maar zij hebben een verhoogde kans op parodontale problemen.