Mondhygiëne en preventie bij Amalia Kliniek

Bloedend of geïrriteerd tandvlees? Mondgeur?

Het paro-preventieteam van de Amalia Kliniek helpt je om je dagelijkse mondhygiëne te verbeteren. Zo heb je zelf meer controle over je mondgezondheid. En dat is belangrijk voor je algemene gezondheid.

Ons ervaren team van (paro) preventieassistentes en mondhygiënistes staat voor je klaar. Samen zorgen we er voor dat jouw gebit weer stralend en gezond wordt.  

Het verschil tussen een preventieassistente en een mondhygiëniste

De (paro)preventieassistente is een tandartsassistente die een aanvullende cursus heeft gevolgd om de basiszorg aan je tandvlees te kunnen verlenen. Een mondhygiëniste is een hbo-opgeleide paramedicus. Zij is vooral gespecialiseerd in het behandelen van ernstigere tandvleesaandoeningen. De preventieassistente en de mondhygiëniste laten je zien hoe je een gezonde, schone mond kunt hebben en houden.

Wat kost de behandeling?

Jongeren tot 18 jaar krijgen de kosten van de preventieassistente volledig vergoed uit de basisverzekering. Dit wordt rechtstreeks gedeclareerd via de zorgverzekeraar.

Bij volwassenen geeft de preventieassistente meestal instructie en verwijdert ze tandsteen. Zij declareert via M-codes. Daarvoor heeft de overheid een bedrag per 5 minuten vastgesteld. Bij je verzekering kun je navragen of jouw pakket deze M-codes vergoedt. 

De mondhygiënistes hanteren ook M-codes. Gaat het om ernstige tandvleesproblemen, dan declareren zij via T-codes. Je kunt bij je verzekering navragen of deze M-codes en T-codes vanuit jouw pakket worden vergoed.

Waarom ben ik verwezen naar de preventieassistente of mondhygiëniste?

De tandarts heeft gezien dat de gezondheid van je tandvlees aandacht verdient. Om tandvleesontstekingen te voorkomen en/of te stabiliseren, word je doorverwezen naar de preventieassistente of de mondhygiëniste. Het tandvlees is het fundament van een gezond gebit. Binnen onze praktijk verleent de preventieassistente de basiszorg aan jouw tandvlees. Ernstigere tandvleesproblemen behandelt de mondhygiëniste. Beiden geven ze je tips, speciaal afgestemd op jouw mondgezondheid.

Het begint met een goede gebitsreiniging. Daardoor wordt het tandoppervlak glad, zodat je het thuis makkelijker zelf kun bijhouden. Nog steeds geldt het aloude advies: twee minuten goed poetsen. Maar tegenwoordig is de preventieve behandeling steeds belangrijker. Een goede uitleg en advies van onze preventieassistentes en mondhygiënistes horen daarbij.

Dat maakt de behandeling in eerste instantie een beetje duurder, maar uiteindelijk kun je het zelf beter bijhouden. Daardoor worden de tandartskosten lager en heb je langer plezier van je eigen gebit.

Vriendelijk en met aandacht behandeld

Wil je vriendelijk, rustig en met aandacht worden behandeld? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Amalia Kliniek staat bekend als angstkliniek. Wij tonen begrip voor al onze patiënten en geven uitgebreide uitleg voor, tijdens en na de behandelingen. 

Tandvleesproblemen 

 

In onze mond leven allerlei bacteriën. Ze zitten in een wit laagje op tanden en kiezen; dit heet tandplak. Vaak poetsen we dit niet goed genoeg weg. Door verkalking kan de tandplak dan hard worden en veranderen in tandsteen. Tandplak leidt vaak tot een lichte vorm van tandvleesontsteking: gingivitis. Het tandvlees kan dan slapper worden, makkelijker gaan bloeden, een rode kleur krijgen en opzwellen.

Als de ontsteking erger wordt, groeien de bacteriën langs de tand naar binnen. Dit heet parodontitis. De ruimte tussen tand en tandvlees, de pocket, wordt steeds dieper. Vaak krijg je dan last van een vieze smaak of een slechte adem. Uiteindelijk kan de laag tandplak en tandsteen zelfs het kaakbot aantasten. Dit kan leiden tot het uitvallen van de tand of kies.

Tandvleesontsteking zelf aanpakken of behandelen

Als de tandplak niet diep zit, kun je het zelf weghalen met een tandenborstel, flosdraad, tandenstokers en ragertjes. Tandsteen of dieper gelegen tandplak (bij parodontitis) moet de tandarts of mondhygiënist verwijderen. Soms moet daarvoor het tandvlees tijdelijk worden losgemaakt met een kleine operatie (flapoperatie).

Niet iedereen krijgt parodontitis. Dit komt onder meer doordat de soorten en aantallen bacteriën in de tandplak van persoon tot persoon verschillen. De agressiviteit van die bacteriën wisselt sterk. Daardoor is de tandplak van de ene persoon veel schadelijker dan die van de ander. Ook de algemene weerstand speelt een belangrijke rol.

Na de behandeling moet het tandvlees rustig genezen. Het is belangrijk dan voortaan goed op de mondhygiëne te letten.

Roken en parodontitis

Roken is slecht is voor de gezondheid, maar ook voor ons tandvlees. Ieder mens heeft afweercellen, die via de bloedvaten hun weg vinden en zo de bacteriën in onze mond aanvallen. Nicotine uit tabaksrook kan doordringen in het tandvlees, waardoor de bloedvaten kunnen vernauwen. Zo bereiken minder afweercellen de bacteriën. Daarnaast vermindert nicotine ook de aanmaak van speeksel. Speeksel neutraliseert het zuur in de mond, dat schadelijk is voor tand of kies en het tandvlees. Dit alles geeft een verhoogd risico op parodontitis. Bovendien reageren rokers met parodontitis minder goed op de behandeling dan niet-rokers.

Is parodontitis schadelijk?

Parodontitis leidt tot afbraak van het kaakbot. Doe je hier niets aan, dan zal de tand of kies uiteindelijk uitvallen. Daarnaast verhoogt parodontitis de kans op allerlei algemene aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Er zijn aanwijzingen dat ook vroeggeboorte kan worden veroorzaakt door parodontitis.

Onderzoek en behandelplan

Ontstoken tandvlees is niet altijd direct zichtbaar. Daarom sporen we dat op door een pocketsonde in de pocket te schuiven. Als daarbij een (kleine) bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken. Door dat te doen bij de pockets rondom alle tanden en kiezen, zien we waar het tandvlees gezond is en waar het ontstoken is. Met de pocketsonde meten we ook of de pocket verdiept is, dat wil zeggen dieper dan 4 mm. 

Met behulp van röntgenfoto's kunnen we zien of en hoeveel, kaakbot verloren is gegaan door de ontsteking in het tandvlees. Ook stellen we vast of tanden en kiezen al losstaan door het botverlies, of het tandvlees is teruggetrokken en waar tandplak en tandsteen zit. Met al deze gegevens bepaalt de tandarts welke tanden en kiezen wel, misschien, of niet meer te behouden zijn.

Bij zeer ernstige parodontitis kan de tandarts ook nog een bacteriologisch onderzoek van de tandplak laten doen. Hiervoor wordt tandplak uit een aantal verdiepte pockets gehaald. Een bacteriologisch laboratorium kijkt welke soorten bacteriën voorkomen in de tandplak. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek besluit de tandarts of eventueel antibiotica nodig zijn om de behandeling te ondersteunen. 

Behandeling: mondhygiëne

Om parodontitis te genezen, moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplak, worden verwijderd van de tanden en kiezen. De tandplak die boven de tandvleesrand zit, kun je zelf elke dag wegpoetsen met een tandenborstel. Maar de tandenborstel komt niet bij de tandplak tussen de tanden en kiezen. Die moet je weghalen met andere hulpmiddelen, zoals ragers of tandenstokers.

Behandeling: gebitsreiniging

Tandplak en tandsteen in verdiepte pockets kun je niet zelf verwijderen. Daarom doet de tandarts of mondhygiënist dat met speciale instrumenten. Dit heet gebitsreiniging. Soms maakt de behandeling de tandhalzen tijdelijk gevoelig. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen. Als de pocketsonde dan ondiepe en niet bloedende pockets meet, is de parodontitis verdwenen. Tijdens de genezing kan het tandvlees wat terugtrekken. Het verloren kaakbot groeit helaas niet meer aan. Maar door elke dag de mondhygiëne goed uit te voeren, voorkom je een nieuwe ontsteking. Daardoor gaat er geen extra kaakbot meer verloren.

Herbeoordeling

Enkele maanden na de instructies over de mondhygiëne en de gebitsreiniging onderzoekt de tandarts of mondhygiënist bij welke tanden en kiezen nog parodontitis aanwezig is. Dit onderzoek heet de herbeoordeling. Als we nog parodontitis vinden, komt dat omdat er nog tandplak en tandsteen boven en/of onder de tandvleesrand zit. Tandplak en tandsteen boven de tandvleesrand is het gevolg van onvoldoende mondhygiëne. In de vervolgbehandeling richten we ons vooral op het verbeteren daarvan.
Na een tijdje doen we een nieuwe herbeoordeling.

Als er nog tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets zit, komt dit vaak doordat de tandarts of mondhygiënist de erg diepe of moeilijke bereikbare pockets niet helemaal kan reinigen. Om dat te verhelpen, moet een parodontoloog een operatie uitvoeren. Hiervoor krijg je dan een verwijsbrief.

Wil je een behandeling tegen tandvleesontsteking aanvragen of meer informatie hierover? Neem contact met ons op.

Hoe kunnen we je helpen?

Openingstijden

Maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN

LET OP: Openingstijden kunnen per locatie afwijken.