Mondhygiëne en preventie bij Amalia Kliniek

Bloedend of geïrriteerd tandvlees? Mondgeur?

Het paro- preventieteam van de Amalia Kliniek kan u helpen u dagelijkse mondhygiëne te verbeteren. Zo heeft u zelf meer controle over uw mondgezondheid. Een goede mondgezondheid is belangrijk voor uw algemene gezondheid.

Het paro- preventieteam van de Amalia Kliniek kan u helpen u dagelijkse mondhygiëne te verbeteren. Zo heeft u zelf meer controle over uw mondgezondheid. Een goede mondgezondheid is belangrijk voor uw algemene gezondheid.

Wat is nu het verschil tussen een preventieassistente en een mondhygiëniste?

De (paro)preventieassistente is een tandartsassistentie die een aanvullende cursus heeft gevolgd om deze basiszorg aan uw tandvlees te kunnen verlenen.Een mondhygiëniste is een Hbo-opgeleide paramedicus.

Deze opleiding duurt 4 jaar. De mondhygiëniste wordt voortdurend aan de kwaliteitseisen van het KRM (kwaliteitsregister Mondhygiënisten) getoetst. De mondhygiëniste is vooral gespecialiseerd in het behandelen van tandvleesaandoeningen als gingivitis en gevorderde tandvleesaandoeningen als parodontitis. Zij laten u zien hoe u een gezonde, schone mond kunt hebben en houden.

Wat gaat de behandeling kosten?

Jeugdigen tot 18 jaar krijgen de kosten van de preventie-assistente volledig vergoed uit de basisverzekering. Dit wordt rechtstreeks via de zorgverzekeraar gedeclareerd.Voor volwassenen betekent het meestal instructie en tandsteen verwijderen.

De preventieassistente declareert via M-codes. Deze verrichtingen gaan op basis van tijd. De overheid heeft daarvoor een bedrag per 5 minuten vastgesteld. U kunt bij uw verzekering navragen of deze M-codes vanuit uw pakket vergoed worden.

De mondhygiënistes hanteren M-codes, wanneer de tandvlees problemen gevorderd zijn gaan zijn over naar het declareren van T-codes (volgens paroprotocol). U kunt bij uw verzekering navragen of deze M-codes en T-codes vanuit uw pakket vergoed worden.

Waarom ben ik verwezen naar de preventieassistente, mondhygiëniste of de parodontoloog?

De tandarts heeft een aandachtspunt gezien met betrekking tot de gezondheid van uw tandvlees. Om tandvleesontstekingen te voorkomen en/of te stabiliseren wordt u doorverwezen naar de preventieassistente of de mondhygiëniste.Het tandvlees vormt het fundament van een gezond gebit. De basiszorg aan uw tandvlees wordt binnen onze praktijk verricht door onze preventieassistentes. Voor gevorderde tandvlees problemen worden verwezen naar de mondhygiëniste.Zowel de mondhygiënist als de preventieassistente zullen uw tips geven speciaal afgestemd op uw mondgezondheid.Gebitsreiniging en een goed advies is belangrijk.

Door een goede gebitsreiniging wordt het tandoppervlak weer glad zodat het voor u makkelijker is om het thuis zelf bij te houden. Veel mensen kennen de twee minuten reiniging van hun tandarts van vroeger. En als je geluk had zei hij ook nog: Goed poetsen!! Handig, want dan was alles in keer klaar. 
Tegenwoordig wordt de preventieve behandeling steeds belangrijker. Daar hoort ook een goede instructie en advies bij.

Voor deze behandelingen hebben tegenwoordig specialisten: preventieassistentes, mondhygiënistes.De behandeling wordt dan in eerste instantie een beetje duurder, maar op den duur kunt u het zelf beter bijhouden en betekent dit ook uiteindelijk minder tandartskosten en langer plezier van uw eigen gebit.

Een ervaren team aan (paro) preventieassistentes en mondhygiënisten staat voor u klaar en zorgen er met uw samen voor dat u gebit weer stralend en gezond is!  

Wil je vriendelijk, rustig en met aandacht behandeld worden dan ben je bij ons aan het goede adres. Amaliakliniek staat bekend als angstkliniek. Zo tonen wij begrip en geven we uitgebreide uitleg voor tijdens en na de behandelingen

Gratis parkeren, Wi-Fi en koffie

Praktische redenen zoals gratis parkeren, dichtbij de praktijk, gratis wifi. Tijdens het wachten of na afloop van uw consult kunt u bij ons terecht voor een lekkere kop koffie.

Mondhygiene


Wat is parodontitis?

Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo'n tandvleesontsteking heet gingivitis. De ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Daardoor gaat kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren. Uiteindelijk kan er zoveel bot verdwijnen waardoor de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte zelfs uit kunnen vallen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Hieronder leest u meer over parodontitis en laten we u zien hoe parodontitis kan worden opgespoord en behandeld.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of eten. De wortel zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen. Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit steunweefsel heet ook wel parodontium. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep (hooguit 3mm).

Gingivitis

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij poetsen en/of eten. De ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis.
De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën (het gaat om verschillende soorten) zitten in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden. Het heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden. Zonder tandplak vormt zich geen tandsteen.

Parodontitis

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voorschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij poetsen en eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten. Vaak zijn deze verschijnselen echter afwezig, daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

Gevorderde parodontitis

Pas in een gevorderd stadium ontstaan er klachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van de tanden of het ontstaan van ruimte tussen de tanden. Als het tandvlees ver is teruggetrokken kan dat lelijk uitzien. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen. kunnen de tanden erg gevoelig zijn bij het poetsen. Dat kan ook het geval zijn bij het nuttigen van warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden al hun houvast verliezen en uitvallen.

Niet iedereen krijgt parodontitis. Dit komt o.a. doordat van persoon tot persoon verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplak voorkomen. De agressiviteit van die bacteriën kan sterk verschillen.
Daardoor zal de tandplak van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van de ander. Ook de algemene weerstand en bacteriën in de tandplak speelt een belangrijke rol.

Roken en Parodontitis

We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid. Minder bekend is dat roken ook direct een negatieve invloed heeft op ons tandvlees. Ieder mens heeft afweercellen die via de bloedvaten hun weg vinden. De bacteriën in onze mond worden door deze afweercellen aangevallen. De nicotine in de tabaksrook kan doordringen in het tandvlees waardoor de bloedvaten kunnen vernauwen. Zo zullen minder afweercellen de bacteriën bereiken. Nicotine vermindert ook de aanmaak van ons speeksel. Speeksel neutraliseert het zuur in de mond, dat schadelijk is voor tand of kies en het tandvlees. Dit alles geeft een verhoogd risico op parodontitis. tevens is aangetoond dat rokers met parodontitis minder goed reageren op de behandeling dan niet-rokers met parodontitis.

Is parodontitis schadelijk?

Parodontitis leidt tot afbraak van het kaakbot. Als u hier niets aan doet, zal de tand of kies uiteindelijk uitvallen. Parodontitis verhoogt tevens de kans op allerlei algemene aandoeningen. Zo is kans op hart- en vaatziekten 1,7 maal hoger wanneer u last heeft van parodontitis of gingivitis. Er zijn aanwijzingen dat ook vroeggeboorte kan worden veroorzaakt door parodontitis.

Onderzoek en behandelplan

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Daarom wordt ontsteking van het tandvlees met een zogenaamde pocketsonde opgespoord. De pocketsonde wordt hiertoe in de pocket geschoven: als daarbij een (kleine) bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken. Door de pockets rondom alle tanden en kiezen met de pocketsonde te onderzoeken, kan worden vastgesteld waar het tandvlees gezond en waar het ontstoken is. Met de pocketsonde wordt ook gemeten of de pocket verdiept is. Vanaf 4 mm is sprake van een verdiepte pocket.

Met behulp van röntgenfoto's wordt vastgesteld of, en hoeveel, kaakbot verloren is gegaan door de ontsteking in het tandvlees. Ook wordt nog vastgesteld of tanden en kiezen al losstaan door het botverlies, of het tandvlees is teruggetrokken en waar tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen. Met al deze gegevens, die worden genoteerd in een zgn. parodontiumstatus, bepaalt de tandarts welke tanden en kiezen wel, misschien, of niet meer te behouden zijn.

Bij zeer ernstige parodontitis kan de tandarts ook nog een bacteriologisch onderzoek van de tandplak laten uitvoeren. Hiervoor wordt tandplak uit een aantal verdiepte pockets gehaald. Een bacteriologisch laboratorium stelt vervolgens vast welke soorten bacteriën in de tandplak voorkomen. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan de tandarts beoordelen of eventueel antibiotica -als ondersteuning van de behandeling- nodig zijn.

Behandeling: Mondhygiëne

Om parodontitis te genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplak, van de tanden en kiezen worden verwijderd. Bij parodontitis zit er tandplak boven de tandvleesrand en onder de tandvleesrand (in de verdiepte pockets). U dient de tandplak die boven de tandvleesrand zit zelf elke dag te verwijderen door een goede mondhygiëne. Met een tandenborstel kunt u de tandplak wegpoetsen. Maar de tandenborstel komt niet bij de tandplak die tussen de tanden en kiezen zit. Die tandplak moet u weghalen met andere hulpmiddelen zoals ragers of tandenstokers.

Behandeling : Gebitsreiniging

Tandplak en tandsteen in verdiepte pockets kunt u niet zelf verwijderen. Daarom doet de tandarts of mondhygiënist dat met speciale instrumenten. Dit wordt de gebitsreiniging genoemd. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen. Met de pocketsonde worden dan ondiepe en niet bloedende pockets gemeten: de parodontitis is verdwenen. Het verloren kaakbot groeit helaas niet meer aan. Tijdens de genezing kan het tandvlees wat terugtrekken. De tandhalzen zijn soms tijdelijk gevoelig door de behandeling. Door elke dag de mondhygiëne goed uit te voeren, voorkomt u een nieuwe ontsteking. Daardoor zal er geen kaakbot meer verloren gaan.

Om zorgvuldig sub- gingivaal te kunnen scalen en rootplaning uit te voeren, is het gebruik van anesthesie eigenlijk een vereiste. Menig patiënt ziet echter tegen de injectie op. Oraqix wordt geappliceerd met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkeld penvormige dispenser via een stompe disposable applicator. Klinische studies laten zien dat oraqix effectief is bij pijncontrole tijdens scalen en rootplanen en dat 70% van de patiënten de voorkeur geeft aan oraqix in vergelijking met injectie anesthesie. Een ander voordeel is dat slechts het te behandelen gebied verdoofd wordt en niet de aangrenzende gebieden, zoals lip en tong.

Herbeoordeling

U heeft gezien dat door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging parodontitis kan genezen. Enkelen maanden na de instructies mondhygiëne en de gebitsreiniging onderzoekt de tandarts of mondhygiënist bij welke tanden en kiezen nog parodontitis aanwezig is. Dit onderzoek heet de herbeoordeling. Als er nog parodontitis gevonden wordt, komt dat omdat er nog tandplak en tandsteen boven en/of onder (in de verdiepte pockets) de tandvleesrand zit. Tandplak en tandsteen boven de tandvleesrand zijn het gevolg van een onvoldoende mondhygiëne. De vervolgbehandeling richt zich dan vooral op het verbeteren daarvan.
Na enige tijd volgt een nieuwe herbeoordeling.

Als er nog tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets zit, komt dit vaak doordat de tandarts of mondhygiënist de erg diepe of moeilijke bereikbare pockets niet volledig kan reinigen. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, is het nodig dat een parodontoloog een operatieve behandeling (flap-operatie) uitvoert. Hiervoor krijgt u dan een verwijsbrief.

Tandvleesontsteking

Van nature leven er in uw mond talrijke bacteriën. Ze zitten in een wit laagje op tanden en kiezen: dit heet tandplaque. Tandplaque wordt vaak niet goed genoeg weggepoetst.

Oorzaken en gevolgen tandvleesontsteking

Door verkalking kan de tandplaque dan hard worden en in tandsteen veranderen. Tandplaque leidt vaak tot een lichte vorm van tandvleesontsteking: gingivitis. Het tandvlees kan dan slapper worden, makkelijker gaan bloeden, een rode kleur krijgen en opgezwollen raken.

Als de ontsteking erger wordt, groeien de bacteriën langs de tand naar binnen. Dit heet parodontitis. De ruimte tussen tand en tandvlees, de pocket, wordt steeds dieper. Vaak krijgt men last van een vieze smaak of een slechte adem. Uiteindelijk kan de laag tandplaque en tandsteen zelfs het kaakbot aantasten. Dit kan tot het uitvallen van de tand of kies leiden.

Tandvleesontsteking zelf aanpakken

Als de tandplaque niet diep zit, kunt u het zelf verwijderen met tandenborstel, flosdraad, tandenstokers en ragertjes. Tandsteen of dieper gelegen tandplaque (bij parodontitis) moet door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Soms moet daarvoor het tandvlees met een kleine operatie (flapoperatie) tijdelijk worden losgemaakt.

Na de behandeling moet het tandvlees rustig genezen, en is het zaak voortaan goed op de mondhygiëne te letten.

Wilt u een behandeling tegen tandvleesontsteking aanvragen of meer informatie hierover?

Hoe kunnen we je helpen?

Openingstijden

Maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN

LET OP: Openingstijden kunnen per locatie afwijken.